ZUURDIJK – Op zondag 6 april verzorgde het Middeleeuws ensemble De Truwanten een concert op Zuurdijk, in het prachtige kerkje, stammend uit de vroege 13e eeuw, waar de geschiedenis ‘te lezen’ is. De Truwanten is een groep enthousiaste muzikanten uit Noord-Nederland. Ze brengen muziek uit de middeleeuwen en renaissance ten gehore met veel blaasinstrumenten en een trommel. De leden van het ensemble spelen op nagebouwde historische instrumenten uit de 13de tot en met 16de eeuw. De Truwanten treden op in middeleeuwse kleding, hun kostuums komen overeen met wat in de 15de eeuw in Nederland werd gedragen.

Tijdens de optredens speelden De Truwanten op sopraan-, alt- en tenor-pommer, sopraan-, alt-, tenor-, bas- en grootbas-dulciaan, blokfluit, zink, tromba da tirarsi, bas-sackbut, bas-racket, draailier en portatief. Naast de instrumenten gebruikten zij ook hun stem om te zingen en teksten uit de middeleeuwen en renaissance voor te dragen.

De groep staat onder leiding van Greet Kloeg.  ‘Op Zuurdiek’ brachten De Truwanten een Spaans programma, muziek èn verhalen! Dit concert was de start van de expositie met beeldend werk van Greet Kloeg in de kerk van Zuurdijk.

Bron: westnieuws.nl

Truwanten samen met Tutti Cantano in Feerwerd

Afgelopen 27 Oktober hebben de truwanten een uitstapje gemaakt.
Op die dag zong kamerkoor Tutti Cantano in een goedgevulde Jacobuskerk te Feerwerd een mooi programma van heel oude muziek, op bijzondere wijze aangevuld met (kopieën van) heel oude blaasinstrumenten, die bespeeld werden door leden van het middeleeuws ensemble De Truwanten.

Op dit concert –met als titel ‘zwevend op het verleden’- staat Tomás Luis de Victoria (1548-1611) centraal. Van deze componist brengt Tutti Cantano een aantal delen uit het Requiem ten gehore. Daarnaast zullen intermezzi te beluisteren zijn  waarin zangstemmen en het geluid van (kopieën van) middeleeuwse blaasinstrumenten gecombineerd worden. Het concert wordt afgesloten met een aantal a capella gezongen middeleeuwse liederen. Een bijzonder programma van heel oude muziek in de passende omgeving van de minstens zo oude kerk..

TER APEL – Kerk en kermis gaan al eeuwen samen en dit jaar, het tiende jaar  van Middeleeuws Ter Apel, was dit het thema.

Zoals gewoonlijk werd het weer een vrolijk feest met veel blije gezichten, vrolijke mensen, veel te eten en te drinken en  ja natuurlijk al die Middeleeuwers. De vakmensen, de gezellen,  kruidenwinkeltjes, een badhuis, boogschieten, dans en zang en nog veel meer.  Alles samengevoegd rond het schitterende plattelands klooster in de bossen van  Ter Apel.

Natuurlijk was er ook een slag, demonstraties van zwaardvechten, theater, en  dit jaar een heuse processie. Deze past natuurlijk in het thema. Vanuit de kerk,  rond het klooster, langs de kramen en de vele bezoekers terug naar de kerk.

De burgemeester van Vlagtwedde, Mevrouw L. Kompier, opende na een vurig  pleidooi voor voortzetting van dit bijzondere gebeuren, met een toast van Mede,  de beide dagen. Ook en vooral de jeugd kon zich overal prima amuseren en deed  dat dan ook. Het bestuur kan terugkijken op een bijzonder geslaagd evenement,  het meest informatieve en historische evenement van Nederland.

Tekst: Antoine van der Maesen

TER APEL – Dit weekend keerden honderden bezoekers van Middeleeuws Ter Apel terug in de tijd.

“Wat een cultuurshock” merkte een puber op, toen hij met ons het erf van het Klooster in Ter Apel op liep. Hij had gelijk. Het was net of we in een tijdmachine waren gestapt, om er eeuwen eerder weer uit te stappen.

Want ook dit keer is de organisatie van Middeleeuws Ter Apel er in geslaagd de bezoekers een informatief, historische en vooral leuk weekend te bezorgen. En het thema:  Middeleeuwse Ker(ke)mis kwam goed tot zijn recht. Zaterdagmiddag om twaalf uur verzorgde burgemeester Kompier de officiële opening.

Het was inderdaad een soort kermis, maar dan niet met botsauto’s, draaimolens en een reuzenrad. De bezoekers kwamen ogen te kort. Met het  eeuwenoude Klooster op de achtergrond kwam alles aan bod:

Oude ambachten, muziek, theater, zang, poppenspel, een markt, verhalen vertellen, acrobatiek en gevechten. Dit alles in een sfeer van weleer met kookpotten op het vuur, bedelaars en narren. Zaterdagavond was er rond de taveerne een programma met muziek, dans en een wervelende vuurshow. Ook de riddergevechten trokken veel bekijks.

Als extra bijzonderheid was er zaterdagmiddag met medewerking van de Katholieke Kerk van ter Apel een processie.

Typisch Hollands 28 september tm 2 december

Negentien kunstenaars geven hun vaak speelse, soms scherpe maar altijd eigenwijze kijk op Nederlandse clichés. Diverse technieken en materialen komen aan bod, van schilderijen tot mixed media, van keramiek tot videokunst. Deelnemende kunstenaars zijn Marianne Aulman, Patrick Bergsma, Peter Boersma, Sietske Bosma, Mario ter Braak, Hanneke Giezen, Marianne van Heeswijk, Diederick Kraaijeveld, Ien van Laanen, Theo Leijdekkers, Wendy Limburg, Els Maasson,Edith Madou, Mels van der Mede, Kees Moerbeek, Nanon Morsink, Vincent van Ojen, Erica Scheper en Petra van der Steen.

Museum De Oude Wolden

Hoofdweg 161, T 0597-531509,

open wo-vr 10-17. T/m 2 dec

Typisch Hollands, div. kunstenaars. T/m 2 dec Greet Kloeg, assemblages.